NATUURHUS Almelo

NATUURHUS Almelo

Geplaatst op 18-06-2023  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Hamberg

NATUURHUS Almelo

Een delegatie van TalentPlus Twente heeft een bezoek gebracht aan Natuurhus Almelo. Tijdens de Slingerbeurs in Almelo kwam het bestuur van het Natuurhus in contact met TalentPlus en zij wilden graag dit contact opbouwen voor een vraag aan de Denktank van TalentPlus. We werden geïnformeerd door drie leden van het stichtingsbestuur en kregen een rondleiding over het terrein en door het gebouw.

Natuurhus Almelo is een stichting die ondersteunend werkt voor de aangesloten natuurverenigingen: Astona, ’t Iemenschoer, IVN, Groei en Bloei, KNNV en Nivon. De stichting werkt met vrijwilligers, is afhankelijk van financiële giften en is heeft daarvoor inmiddels een ANBI status gekregen. In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan inrichting van het natuurterrein in Doepark de Hagen en de bouw van een eigen gebouw, waarin de verenigingen hun activiteiten kunnen uitvoeren en hun opslag hebben. Het Natuurhus heeft ook een commerciële horeca faciliteit die overdag bezet is.

 

Het architectonisch ontworpen gebouw heeft een Y vorm is in twee lagen uitgevoerd met op de begane grond kantoren, opslag gereedschappen, horeca en een kleine zaal. De benedenverdieping in de kelder geeft een zeer grote ruimte aan opslag van de materialen van de verenigingen. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen voor de energievoorziening en heeft begroeiing op het dak. Aan de zijkanten zijn terrassen aangelegd met mooi bloeiende borders. Het hout voor de zijkanten van het gebouw is indertijd nog geschonken door de Baron, de bomen kwamen uit zijn eigen bos.

Op het terrein van 2 hectare zijn diverse faciliteiten aangelegd voor de bezoekers en gebruikers met onder meer een waterspeelplaats, een natuur kinderspeelplaats, een moestuin, een buiten-klaslokaal en een analemmatische zonnewijzer. In het Doepark is gebruik gemaakt van het riviertje De Aa die naast het perceel loopt. Water wordt opgepompt in een grote vijver en via diverse geultjes door het terrein geleid.

img-20230612-wa0001


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff